• sapone.shop@gmail.com
  • sapone.shop
(096) 760-57-48 (050) 700-13-55
Наша группа
Следите за нашими обновлениями и новостями в соцсети
Почему мы
  •    
     
    Бесплатная доставка при заказе от 700 грн
  •    
     
    Система накопительных скидок для клиентов
  •    
     
    Отсутствие суммы минимального заказа
  •    
     
    Огромный выбор качественной продукции мировых производителей

Яких компонентів варто уникати в косметиці?

Натуральні засоби стають все більш популярними. Пам'ятайте: однаково важливо те, що ми вживаємо всередину, так і те, що ми наносимо на своє тіло ззовні.

Поняття шкідливих компонентів у косметичній продукції доволі розмите, триває багато дискусій та досліджень. Проте є декілька особливо агресивних речовин, яких краще уникати.

                                   

Сульфати та інші агресивні ПАРи

Звичайно ж, номер один у списку (найчастіше зустрічаються у гелях для душу, милі, шампунях, засобах для вмивання та демакіяжу, порошках, засобах для прибирання).

  • Лаурил сульфат натрію (SLS) – продукт із кокосової олії та нафти. Дешевий та сильний піноутворюючий та очищаючий шкідливий компонент. Видаляє природний шкірний жир та вологу, сильно пересушує шкіру, провокує виникнення лупи, послаблює волосяні цибулини.
  • Лаурет сульфат натрію (SLES) – зовсім трішки поступається у ступені небезпеки вищезазначеному сульфату. Проникає в людський організм, там накопичується та дуже погано виводиться. Часто викликає подразнення слизових оболонок та шкірних покривів, алергічні реакції. Категорично заборонений для вагітних та дітей.
  • ALS та ALES – амоніум лаурил і лаурет сульфат. Низькомолекулярні речовини, що дуже легко проникають у шкіру, служать провідником токсичних речовин в організм. Класифіковані як канцерогени. Зустріти ці небезпечні косметичні компоненти можна в шампунях, гелях для душу. Альтернативою шкідливим сульфатам можуть стати їх рослинні замінники, отримані із кокосової олії та глюкози, - cocoglucoside, lauril glucoside, lauret sulfosuccinate. 

Діетаноламін (Diethanolamine, DEA)

Небезпечний компонент, який отримують шляхом взаємодії аміаку та хлоретанолу, належить до групи аміноспиртів. З його допомогою регулюють консистенцію продукції та рівень Ph, покращують очищаючі властивості. Може викликати подразнення слизової та шкірних покривів. У великих дозуваннях здатен порушувати роботу щитовидної залози.

Поліетиленгліколь та поліпропіленгліколь (PEG, РPG)

Полімерні сполуки синтетичного походження. Дешеві емульгатори, пластифікатори, стабілізатори емульсії, наповнювачі. Шкідливі для нас та для довкілля речовини, що викликають подразнення. Їх часто можна помітити у складі кондиціонерів, дезодорантів, кремів. Якщо рецептура дозволяє, їх можна замінити натуральними бджолиним та рослинними восками.

Парабени (Е218, Е214, Е216, butylparaben, isopropylparaben)

Зустріти їх можна у 90% продукції мас-маркету. Консерванти із протимікробними та антибактеріальними властивостями. Деякі виготовляють із рослин, проте більшість синтетичного походження. На думку частини вчених, парабени через свою здатність легко проникати в людський організм можуть викликати гормональні порушення та передчасне старіння шкіри. Звичайно ж, відмовитись зовсім від консервантів, неможливо. Важливо зменшувати їх частку в рецептурі. Для прикладу в ЄС встановлене обмеження – не більше 0,4% одного виду, та не більше 0,8%  загалом парабенів у продукті. За умови відсутності алергічних реакцій, натуральною альтернативою парабенам можуть стати ефірні оліївітамін Е, кислоти, екстракти.

Бутилгідроксианізол (Е320, ВНА)

Синтетичний антиоксидант, що перешкоджає окисленню продукту. Консерват, який можна зустріти і в харчових продуктах. Віднесений «до умовно безпечних», проте все більше досліджень підтверджують його шкідливість для людського організму. Карцероген, що здатен викликати мутацію ДНК. Хоча вчені обернули цю шкідливу ознаку на позитив, і можливо в майбутньому за допомогою цієї добавки зможуть лікувати ракові захворювання.

Триклозан (Triclosan)

Антимікробний компонент, що сповільнює розмноження бактерій. На перший погляд – нічого поганого. Проте знищуються не лише шкідливі, але й «дружні» бактерії. А це ослаблює імунітет. Найчастіше компонент можна зустріти в складі мила, зубних паст, гелів для душу, засобів для вмивання.

Формальдегід (Formaldehyde)

Застосовується в якості консерванта. Дуже часто викликає подразнення шкіри. Класифікований як карцероген. Використовується у шампунях, дезодорантах, засобах для волосся, лаках для нігтів. Значно кращим варіантом стане використання натуральних консервантів, певних ефірних олій (зокрема чайного дерева), вітаміну Е, екстрактів (наприклад грейпфрута).

Фталати (BzBP, DBP, DEP, DEHP)

Використовуються для покращення еластичності засобу. Здатні фіксувати аромат та колір. Легко проникають через шкіру в організм, провокують гормональні порушення. Особливо небезпечні для дітей та чоловіків. Найчастіше їх можна помітити у помадах, спреях для волосся, парфумах, лаках.

Ненатуральні силікони (Dimethicone, Methicone, Dimethiconol)

Найчастіше їх можна побачити у складі кремів, декоративної косметики, засобів для волосся. Приємні тактильні відчуття та ілюзія догляду будуть присутніми під час процедури, проте з часом ви помітите, що стан шкіри чи волосся лише погіршився. Але що ж робити, коли все ж таки потрібно додати силікон? Хорошою альтернативою стане олія жожоба або рослинні силікони, зокрема кокосовий силікон.

Штучні ароматизатори (Fragrance)

Справа тут не стільки у шкідливості синтетичних запашок, скільки у тому, що під їх виглядом недобросовісні виробники зачасту маскують інші шкідливі компоненти, прикриваючись комерційною таємницею. Вони здатні викликати алергічні реакції. Особливо це стосується косметики, що непотрібно змивати. Проте не лякайтеся самого позначення fragrance у складі. Якщо виробник використав лише натуральні ароматизатори, Ви об’язково знайдете відмітку «натуральні» або «із ефірних олій». Погодьтесь - косметичні засоби краще ароматизувати за допомогою натуральних ефірних олій та блендів. 

Потрібно також звертати увагу на черговість компонентів у складі – вони будуть зазначені в порядку зменшення їх частки у готовому продукті. Якщо той чи інший інгредієнт зазначено одним із останніх, його концентрація дуже незначна та, скоріш за все, ніякої шкоди не завдасть.

                                   

 Думки вчених щодо шкідливості тих, чи інших компонентів відрізняються, тривають дискусії, регулярно проводяться тестування.  Важливою є міра у застосуванні будь-яких інгредіентів та дотримання рекомендованих дозувань. Проте одне можна стверджувати із впевненістю - найкраще використовувати натуральні засоби, а ще краще – створити їх власними руками.

 

 

Ваш ответ
Ваш комментарий будет опубликован после модерации администратором
Поделиться:
Нравится:

Последние комментарии

Елена Подлесная
Богдан
Фильтр
Найдено 5 
Подтвердите
Для того, что бы добавить товар в список желаний, Вам нужно